Daniel Kajak dołączył do zarządu SentiOne
Do zarządu SentiOne, polskiej spółki zajmującej się monitorowaniem internetu i automatyzacją obsługi klienta przy pomocy sztucznej inteligencji, dołącza Daniel Kajak - długoletni manager działu sprzedaży spółki - i obejmuje stanowisko chief revenue officer. Do końca zeszłego roku spółka zwiększyła przychody ponad sześciokrotnie w ponad 75 krajach na świecie.
2022-04-11, 09:35

Daniel Kajak od 2016 roku odpowiadał za tworzenie i egzekucję działań sprzedażowych w regionie Europy Środkowo Wschodniej. W tym czasie skupiał się na ekspansji na kolejne rynki europejskie, budując zespoły, struktury sprzedażowe i rozpoznawalność marki w Czechach, na Węgrzech oraz Skandynawii. Do 2021 roku SentiOne, zwiększyła przychody ponad sześciokrotnie, dzięki skutecznej sprzedaży usług monitoringu internetu do marek FMCG, agencji marketingowych i PRowych w ponad 75 krajach na świecie. Przychody za 2021 rok wyniosły 17 mln złotych.

Na nowym stanowisku, Daniel Kajak poszerzy swój zakres obowiązków o nadzór zarówno nad źródłami pozyskiwania nowych przychodów jak i utrzymaniem istniejącej grupy klientów w ramach linii biznesowej SentiOne Listen, czyli usług monitoringu internetu. Obecnym celem jest tworzenie krótko i długoterminowej strategii w ramach dalszej ekspansji na rynki Ameryki Południowej i Europy Zachodniej.

W 2022 roku SentiOne planuje rozwój produktu o analizę kanałów własnych oraz szybszą i mądrzejszą analitykę social mediów dzięki zaawansowanej sztucznej inteligencji. W najbliższych miesiącach planujemy skupić się właśnie na dalszym rozwijaniu platformy SentiOne Listen w kierunku analizy własnych kanałów marek. Chcemy, by stała się unikalnym narzędziem analitycznym pozwalającym na jednoczesne całościowe monitorowanie Internetu oraz własnych kanałów firm w social media, a także do wielokanałowej obsługi klienta - mówi Daniel Kajak, nowy Chief Revenue Officer w SentiOne.

SentiOne już od 10 lat rozwija swoje algorytmy sztucznej inteligencji, które doskonale rozumieją ludzkie intencje i są w stanie wskazać towarzyszące im emocje - radość, smutek, złość, rozczarowanie, a nawet sarkazm. Każdego dnia gromadzą i analizują ponad 40 mln wzmianek z domen publicznych z całego świata, takich jak media społecznościowe, fora, serwisy informacyjne czy blogi.

Karolina Krzeska
ROCKET SCIENCE